Интересни факти за ламинираното стъкло

bronirano-stykloЛаминираното стъкло се състои от две или повече стъкла, които са слепени помежду си с еластично и устойчиво на разкъсване фолио (EVA – Ethylene Vinyl Acetate или PVB – Polyvinyl Butyral). На практика може да се ламинират почти всички видове стъкла, а междинният слой може да бъде прозрачен, матиран или цветен. По този начин е осигурена широка гама от продукти с приложения в строителството, архитектурата и интериора.

Основните свойства на ламинираното стъкло са сигурност и безопасност.
При счупване на едно от съставните стъкла, ламинираното стъкло не се разрушава на малки парчета, а остава цяло, предпазено от междинното фолио. По този начин намалява значително опасността от нараняване. Чрез различни конфигурации освен безопасност могат да бъдат постигнати устойчивост срещу взлом, пробив или изстрели. За всяка устойчивост е необходимо производство на ламинирано стъкло със строго определени в производствените стандарти изисквания за дебелина и вид на стъклата, както и за брой на междинните слоеве.

Друга характерна особеност е свойството на ламинираното стъкло да подтиска шума. По този начин, чрез вграждане в стъклопакет, то се използва ефективно за шумоизолация при остъкляване на строителни обекти.

Като недостатък на ламинираното стъкло може да се отбележи неговата здравина. Стъклото триплекс е здраво колкото е здраво едното стъкло от състава му. Чрез ламиниране на закалени стъкла обаче този недостатък може да се отстрани напълно.